• español
    • English
    • français
    • português (Brasil)
  • français 
    • español
    • English
    • français
    • português (Brasil)
  • Ouvrir une session
Universidad de Los Andes

  • Accueil
  • Collèges et écoles
  • Unités de Recherche
  • Chercheurs
  • Revues Électroniques
  • Les Études Supérieures
  • Événements
Voir le document 
  •   SaberULA Institutional Repository l'Universidad de Los Andes, Mérida - Venezuela: Accueil
  • Facultades
  • Facultad de Ciencias
  • Unidades de Investigación de la Facultad de Ciencias
  • Laboratorios de Investigación
  • Laboratorio de Espectroscopía Molecular
  • Articulos, Pre-prints (Laboratorio de Espectroscopía Molecular)
  • Voir le document
  •   SaberULA Institutional Repository l'Universidad de Los Andes, Mérida - Venezuela: Accueil
  • Facultades
  • Facultad de Ciencias
  • Unidades de Investigación de la Facultad de Ciencias
  • Laboratorios de Investigación
  • Laboratorio de Espectroscopía Molecular
  • Articulos, Pre-prints (Laboratorio de Espectroscopía Molecular)
  • Voir le document
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Classification of Venezuelan spirituous beverages by means of discriminant analysis and artificial neural networks based on their Zn, Cu and Fe concentrations

Thumbnail
Voir/Ouvrir
classification-venezuelan.pdf (247.3Ko)
resumen.htm (1.998Ko)
Date
2006-01-26
Auteur
Hernández C., Edwin A.
Ávila G., Rita M.
Capote, Tarcisio
Rivas E., Francklin I.
Pérez M., Anna G.
Metadatos
Afficher la notice complète
Compartir por...
| | |
Résumé
Classification of Venezuelan spirituous beverages by means of discriminant analysis and artificial neural networks based on their Zn, Cu and Fe concentrations (Hernández C., Edwin A.; Ávila G., Rita M.; Capote, Tarcisio; Rivas E., Francklin I.; Pérez M., Anna G.) Abstract Copper, zinc and iron concentrations were determined in ''aguardiente de Cocuy de Penca'' (Cocuy de Penca firewater), a spirituous beverage very popular in the North-Western region of Venezuela, by flame atomic absorption spectrometry (FAAS). These elements were selected for their presence can be traced to the (illegal) manufacturing process of the aforementioned beverages. Linear and quadratic discriminant analysis (QDA), and artificial neural networks (ANNs) trained with the backpropagation algorithm were employed for estimating if such beverages can be distinguished based on the concentrations of these elements in the final product, and whether it is possible to assess the geographic location of the manufacturers (Lara or Falco´n states) and the presence or absence of sugar in the end product. A linear discriminant analysis (LDA) performed poorly, overall estimation and prediction rates being 51.7% and 50.0%, respectively. A QDA showed a slightly better overall performance, yet unsatisfactory (estimation: 79.2%, prediction: 72.5%). Various ANNs, comprising a linear function (L) in the input layer, a sigmoid function (S) in the hidden layer(s) and a hyperbolic tangent function (T) in the output layer, were evaluated. Of the networks studied, the (3L:5S:7S:4T) gave the highest estimation (overall: 96.5%) and prediction rates (overall: 97.0%), demonstrating the superb performance of ANNs for classification purposes. Artículo publicado en: Talanta 60 (2003) 1259-1267
URI
http://www.saber.ula.ve/handle/123456789/16367
Colecciones
  • Articulos, Pre-prints (Facultad de Ciencias Económicas y Sociales)
  • Articulos, Pre-prints (Facultad de Ciencias)
  • Articulos, Pre-prints (Instituto de Estadística Aplicada y Computación (IEAC))
  • Articulos, Pre-prints (Laboratorio de Espectroscopía Molecular)
  • Artículos, Pre-prints (Facultad de Ingeniería)
Información Adicional
Correo Electrónicoehernandez@ucla.edu.ve
ritaavila@ucla.edu.ve
rivas@ula.ve
gabipm@ula.ve
EditorSABER ULA

Univesidad de Los Andes

  • Rectorado
  • Vicerectorado Académico
  • Vicerectorado Administrativo
  • Secretaría

Navigation dans le document

  • Por Fecha de Publicación
  • Por Autores
  • Por Títulos
  • Por Palabras Clave

Questions fréquentes

  • ¿Cómo publicar?
  • ¿Cómo enviar o actualizar información?
  • ¿Cuál es la Licencia de Depósito de documentos en SaberULA?
  • ¿Qué es un Repositorio Institucional (RI)?
  • ¿Cómo obtengo RSS por tipo de documentos?

Localisez nous

  • emailsaber@ula.ve
  • +58-0274-240.23.43
  • Mérida - Venezuela

Suivez nous

facebook  twitter   

Contactez-nous | Faire parvenir un commentaire

Licencia Creative Commons Todos los documentos publicados en este repositorio se distribuyen bajo una
Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 3.0 Venezuela .

SaberULA Repositorio Institucional de la Universidad de Los Andes, Mérida, Venezuela 2018.

DSpaceDSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace.
Theme by  Atmire NV

 

 

Parcourir

Tout Saber-ULACommunautés & CollectionsPar date de publicationAuteursTitresSujetsCette collectionPar date de publicationAuteursTitresSujets

Mon compte

Ouvrir une session

Statistiques

Statistiques d'usage de visualisation

Univesidad de Los Andes

  • Rectorado
  • Vicerectorado Académico
  • Vicerectorado Administrativo
  • Secretaría

Navigation dans le document

  • Por Fecha de Publicación
  • Por Autores
  • Por Títulos
  • Por Palabras Clave

Questions fréquentes

  • ¿Cómo publicar?
  • ¿Cómo enviar o actualizar información?
  • ¿Cuál es la Licencia de Depósito de documentos en SaberULA?
  • ¿Qué es un Repositorio Institucional (RI)?
  • ¿Cómo obtengo RSS por tipo de documentos?

Localisez nous

  • emailsaber@ula.ve
  • +58-0274-240.23.43
  • Mérida - Venezuela

Suivez nous

facebook  twitter   

Contactez-nous | Faire parvenir un commentaire

Licencia Creative Commons Todos los documentos publicados en este repositorio se distribuyen bajo una
Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 3.0 Venezuela .

SaberULA Repositorio Institucional de la Universidad de Los Andes, Mérida, Venezuela 2018.

DSpaceDSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace.
Theme by  Atmire NV