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dc.rights.licensehttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ve/es_VE
dc.contributor.authorMazón-Paredes, Edison
dc.contributor.authorGuzmán-Guerrero, José Luis
dc.contributor.authorMazón-Paredes, Marlene
dc.contributor.authorGarcía-Martinez, Antón
dc.contributor.authorMazón-Paredes, Carlos
dc.contributor.authorHerrera-Rodríguez, Marcelino
dc.date.accessioned2021-04-16T16:02:07Z
dc.date.available2021-04-16T16:02:07Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.issn0798-2259
dc.identifier.urihttp://www.saber.ula.ve/handle/123456789/47386
dc.description.abstractThe objective of the present work was to evaluate the effect of diets containing passion fruit cake on the productive performance of the “green terror” (Andinoacara rivulatus)”. Fish were fed four passion fruit diets (T1: 0%, T2: 3%, T3: 6%, T4: 9%) for 30 days. The weight increase (WI), relative weight increase (RWI), growth rate (GR), incremental growth rate (IGR), feed conversion ratio (FCR), dry matter digestibility, gross protein digestibility (GPD), gross energy digestibility (GED), protein efficiency rate (PER), productive value of protein (PVP), and feed cost were assessed. There were no differences in the final weight, WI, RWI, GR and IGR values between T1 and T2; only the diet in T3 and T4 showed poorer results than the T1 diet. FCR was higher in the control diet (T1) and in T4 than in T2 and T3. As the percentage of passion fruit increased, the cost of the diet decreased. GPD and GED did not exhibit differences in T1, T2 and T3, only DT T4 had lower digestibility values. PER of control DT T1 had a better coefficient than T2, T3 and T4. Significant differences were found in PVP between the control DT, T2 and T4. However, the lowest values were obtained with this latter DT. The addition of up to 3-6% passion fruit did not affect the yield, and the cost of the diet was significantly reduced.es_VE
dc.language.isoeses_VE
dc.publisherSaberULAes_VE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_VE
dc.subjectAndinoacara rivulatuses_VE
dc.subjectDigestibilidad aparentees_VE
dc.subjectFase de engordees_VE
dc.subjectDietas experimentaleses_VE
dc.subjectPassiflora edulises_VE
dc.titleProductive performance of the "Green terror" (Andinoacara rivulatus) fish during the fattening stage when fed diets with passion fruit cake (Passiflora edulis)es_VE
dc.title.alternativeRendimiento productivo de la especie del pez nativo "Terror Verde" (Andinoacara rivulatus) durante la etapa de engorde cuando se alimenta con dietas con torta de Maracuyá (Passiflora edulis)es_VE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_VE
dc.description.abstract1El objetivo fue evaluar el efecto de las dietas, que contenían maracuyá, en el rendimiento productivo del “terror verde”. Los peces fueron alimentados con cuatro dietas de torta de maracuyá (T1: 0%, T2: 3%, T3: 6%, T4: 9%) durante 30 días. El aumento de peso (WI), aumento de peso relativo (RWI), tasa de crecimiento (GR), tasa de crecimiento incremental (IGR), conversión de alimento (FCR), digestibilidad de materia seca, de la proteína bruta (GPD) y de la energía bruta (GED), tasa de eficiencia proteica (PER), valor productivo de la proteína (PPV) y el costo de alimentación fueron evaluados. No hubo diferencias en los valores de peso final, FW, WI, RWI, GR e IGR entre T1 y T2; solo la dieta en T3 y T4 mostró resultados peores que la dieta T1. El FCR fue mayor en la dieta control (T1) y en T4 que en T2 y T3. A medida que el porcentaje de racuyá aumentaba, el costo de la dieta disminuía. GP y GE no mostraron diferencias en T1, T2 y T3, sólo el ensayo T4 tuvo valores de digestibilidad más bajos. El PER del ensayo de control tenía un coeficiente mejor que T2, T3 y T4. Se encontraron diferencias significativas en el PVP entre el ensayo de control, T2 y T4. Sin embargo, los valores más bajos se obtuvieron con este último ensayo. La adición de hasta 3-6% de maracuyá no afectó el rendimiento, y el costo de la dieta se redujo significativamente.es_VE
dc.description.colacion117-125es_VE
dc.description.emailemazon@uteq.edu.eces_VE
dc.description.emailguzman@uhu.eses_VE
dc.description.emailmmazon@uea.edu.eces_VE
dc.description.emailpa1gamaa@uco.eses_VE
dc.description.emailcmazon@uteq.edu.eces_VE
dc.description.emailmarcelino.herrera@dcaf.uhu.eses_VE
dc.identifier.depositolegalpp199102ZU46
dc.identifier.edepositolegalppi201502ZU4665
dc.identifier.eissn2477-944X
dc.publisher.paisVenezuelaes_VE
dc.subject.institucionUniversidad del Zulia (LUZ)es_VE
dc.subject.institucionUniversidad de Los Andes (ULA)es_VE
dc.subject.keywordsAndinoacara rivulatuses_VE
dc.subject.keywordsApparent digestibilityes_VE
dc.subject.keywordsFattening stagees_VE
dc.subject.keywordsExperimental dietses_VE
dc.subject.keywordsPassiflora edulises_VE
dc.subject.publicacionelectronicaRevista Científica
dc.subject.seccionRevista Científica: Artículoses_VE
dc.subject.thematiccategoryMedio Ambientees_VE
dc.subject.tipoRevistases_VE
dc.type.mediaTextoes_VE


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