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Actividad antibacteriana de diterpenos del kaurano aislados de Coespeletia moritziana (Sch. Bip. ex Wedd.) Cuatrec

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Texto completo (256.6Kb)
Data
2017
Autor
Cordero de Rojas, Yndra
Lucena de Ustáriz, María Eugenia
Araujo, Liliana
Usubillaga, Alfredo
Rojas, Luis B.
Moujir, Laila
Palabras Clave
Coespeletia moritziana, Asteraceae, Acido kaurenico, Ácido grandiflorenico, Ácido 15a-acetoxi-kaurénico, kaurenol
Coespeletia moritziana, Asteraceae, kaurenic acid, Grandiflorenic acid, 15a-acetoxi-kaurénic acid, kaurenol
Metadatos
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Resumo
La actividad antibacteriana del ácido ent-kaur-16-eno- 19-oico (ácido kaurénico,1), ácido ent-kaur-9(11)16-dieno- 19-oico (ácido grandiflorénico, 2), ácido 15a-acetoxi-entkaur- 16-eno-19-oico (ácido 15a-acetoxi-kaurénico, 3) y 19- hidroxi-ent-kaur-16-eno (kaurenol, 4), se ensayó contra bacterias Gram positivas y Gram negativas. Estos diterpenos fueron obtenidos a partir de Coespeletia moritziana (Sch. Bip. ex Wedd.) Cuatrec., una planta resinosa de los Andes venezolanos. La concentración inhibitoria mínima (CIM) fue determinada por el método de microdilución en caldo en placas de 96 pozos, a una concentración máxima de 40 µg/mL. El ácido grandiflorénico presentó actividad sobre Staphylococcus aureus (CIM 20 µg/mL), Bacillus subtilis (CIM 5 µg/mL) y Enterococcus faecalis (CIM 10 µg/mL). El ácido kaurenico mostró actividad únicamente sobre Bacillus subtilis (CIM 10 µg/mL), al igual que el ácido 15a-acetoxikaurénico y el kaurenol (CIM 40 µg/mL). Estos resultados representan un aporte al estudio de la actividad antimicrobiana de estos compuestos.
URI
http://www.saber.ula.ve/handle/123456789/45132
Colecciones
  • Revista de la Facultad de Farmacia - Volúmen 59 (2)
Información Adicional
Otros TítulosAntibacterial activity of diterpenos of the kaurano isolated of Coespeletia moritziana (Sch. Bip. ex-Wedd.) Cuatrec
EditorSaberULA
ISSN0543-517X
ISSN Electrónico2244-8845
Resumen en otro IdiomaAntibacterial activity of ent-kaur-16-en-19-oic acid (kaurenic acid, 1), ent-kaur-9(11)16-dien-19-oic acid (grandiflorenic acid, 2), 15a-acetoxy-ent-kaur-16-en-19- oic acid (15a-acetoxy-kaurenic acid, 3), and ent-kaur-16-en- 19-ol (kaurenol, 4), was assayed against Gram possitive and Gram negative bacteria. These diterpenes were obtained from Coespeletia moritziana (Sch. Bip. ex Wedd.) Cuatrec., a resinous plant from the Venezuelan Andes. The minimum inhibitory concentration (MIC) was measured using the broth microdilution method, in 96 well plates, at a maximum concentration of 40 µg/mL. Grandiflorenic acid had activity against Staphylococcus aureus (MIC 20 µg/mL), Bacillus subtilis (MIC 5 µg/mL) and Enterococcus faecalis (MIC 10 µg/mL). Kaurenic acid was active only against Bacillus subtilis (CMI 10 µg/mL), 15a-acetoxy-kaurenic acid and kaurenol (CMI 40 µg/mL), were also found to have activity only against Bacillus subtilis at a MIC of 40 µg/mL. These results are a contribution to the study of antibacterial activity of these compounds.
Colación3-7
PeriodicidadSemestral
PaísVenezuela
Publicación ElectrónicaRevista de la Facultad de Farmacia
SecciónRevista de la Facultad de Farmacia: Artículos Originales

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